به گزارش کالاخبر، سید فرهنگ حسینی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با سنا، با اشاره به اینکه گواهی سپرده کالایی در ایران با یکی از جذابترین، محبوبترین و استانداردترین کالاها، یعنی سکه طلا آغاز شد و در ادامه سایر محصولات نیز به این بازار اضافه شدند، گفت: گواهی شمش طلا با راهبری خزانه بورس کالا، حدود دو سال پیش راهاندازی شد که یک تحول عظیم در روش سنتی معاملات فیزیکی طلا به شمار میرود. بعد از گواهی طلا، شاهد توسعه هر چه بیشتر این معاملات به کالاهای دیگر از جمله شمش نقره بودیم.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: مهمترین چالش در توسعه گواهی سپرده برای سایر کالاها، موضوعات مالیات بر ارزش افزوده در خرید و فروش گواهی سپرده کالایی بود، اما در گواهی سپرده نقره که در سال ۱۴۰۳ از سوی بورس کالا رونمایی شد، این موضوع نیز مرتفع شد که نشاندهنده بهکارگیری قانون توسعه ابزارها، همراهی سازمان بورس و شورای عالی بورس با بورس کالا و تعامل مناسب با سازمان امور مالیاتی بوده است.
حسینی گفت: موجودی خزانه شمش طلا، از ۱۸ تن فراتر رفته است و موجودی شمش نقره از ۱۲ تن بیشتر است که نشاندهنده جذابیت و تقاضای بالا آن از سوی سرمایه گذاران است. باید از این ظرفیت و پتانسیل برای تحقق شعار سال، یعنی سرمایهگذاری برای تولید بهرهگیری کرد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در سالهای اخیر، معادن طلا در کشور رشد قابلتوجهی داشتهاند، علاوه بر حضور یک معدن طلا بهصورت مستقیم در بورس، شاهد سرمایهگذاری شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگ مختلف در حوزه اکتشاف، استخراج و فرآوری طلا بودهایم که اکنون حداقل دو شرکت طلا در زیرمجموعه شرکتهای بورسی فعال هستند. از سوی دیگر، شرکتهای دولتی زیرمجموعه ایمیدرو و معادن مشارکتی ایمیدرو نیز سهم بالایی در تولید طلا در کشور دارند. در نتیجه بهکارگیری از ظرفیت گواهی سپرده طلا میتواند یک راهکار جذاب و موثر برای تامین مالی بهشمار رود.
مزایای گواهی سپرده
حسینی مزایای گواهی سپرده طلا را برشمرد و توضیح داد: گواهی سپرده از مزایایی از جمله نقدشوندگی مناسب و کاهش ریسک و امنیت بالا برای سرمایهگذاران خرد برخوردار است و از ماهیت اوراق بهادار آن نیز میتوان برای تامین مالی بهره گرفت.
او افزود: بررسی صورت مالی شرکتهای تولیدکننده شمش طلا نشان میدهد از یکسو به دلیل وزن بالای شمش طلا، تقاضا محدود و قیمتها معمولا در اوزان بالا پایینتر از قیمتهای بازار آزاد است، در حالی که گواهی سپرده میتواند به فروش خرد کمک شایانی کند و در نتیجه منابع بیشتری عاید شرکتها شود.
به گفته حسینی، گواهی سپردهها، از جمله گواهی سپرده طلا، میتواند از سوی تولیدکنندگان از طریق ایجاد در خزانه یا خرید توسط سرمایهگذاران، بهعنوان یک وثیقه مناسب برای تسهیلات یا انتشار اوراق بهکار رود.
رفع موانع مالیاتی
این کارشناس بازار سرمایه گفت: با توجه به رفع موانع مالیاتی در ایجاد خزانه برای کالاهای مشمول مالیات بر ارزش افزوده، اکنون فرصت مناسبی برای توسعه انبارهای کالاها ایجاد شده است. ایجاد انبار در کالاهای استاندارد از جمله شمش فلزات صنعتی مختلف میتواند به کشف قیمت مناسب، امکان ایجاد بازار پیوسته برای خرید تولیدکنندگان، امکان عرضه مازاد برای سرمایهگذاران، ایجاد تقاضا بیشتر و جذب منابع سرگردان افراد به بخش تولیدی و انتقال رسوب کالاهای موجود در انبار شرکتها به انبارهای کالایی و تامین مالی زنجیره تولید منجر شود.
حسینی گفت: به این ترتیب شرکتهای میتوانند موجودی کالا مازاد خود را در این بازار به صورت نقدی به سرمایهگذاران کالایی فروخته و با کاهش دوره گردش فروش و وصول مطالبات و کاهش دوره عملیات، بتوانند هزینه مالی خود را کاهش و با افزایش سرمایه در گردش، خرید مواد اولیه افزایش داده و با تسریع آن، بتوانند بر تولیدات خود بیفزایند که نقش مهمی در افزایش تولید و افزایش بهرهوری منابع و ظرفیتهای تولیدی در کشور خواهد داشت.
امکان توثیق کالاهای انبار شده
این کارشناس بازار سرمایه افزود: شرکتها میتوانند موجودی کالای ثبت شده خود در انبارهای کالایی را بهعنوان یک دارایی جدید که پیشتر قابلیت توثیق نداشت، بهعنوان وثیقه برای اخذ تسهیلات یا انتشار اوراق قرار داده که به تسهیل تامین مالی، افزایش تسهیلات و کاهش ریسک اعتباردهندگان نیز منجر خواهد شد که خود عامل مهمی در تامین مالی برای سرمایه در گردش تولید است.
حسینی ادامه داد: انبارهای کالایی میتوانند در شرایط کاهش تولید و کسری موجودی در بازار، به انتقال از انبار کالایی به سمت صنایع مصرفکننده یا تقاضای مصرفی کمک کنند و در مقابل در زمان مازاد عرضه، به حفظ قیمت فروش شرکتها و جلوگیری از کاهش شدید آن از طریق انباشت در انبار کالایی و جذب سرمایههای سرگردان منجر شود.
او در پایان تاکید کرد: توسعه بازار گواهی سپرده کالایی از جمله طلا و گسترش آن به سایر فلزات صنعتی میتواند به بهبود تامین مالی شرکتهای معدنی و صنعتی منجر شود که الگویی موفق در دنیا وجود دارد و میتواند سرمایههای مردم را به سمت تولید هدایت کند.
ارسال نظر